Terug

Jouw vertrouwde webshop wordt nog beter - Klik hier

Rauwe en gekookte Lijnolie (7)

Filters

Rauwe en gekookte Lijnolie

Lijnolie

Lijnzaadolie, ook wel vaak lijnolie genoemd, is een olie die gewonnen wordt uit het persen van lijnzaad. Onder de term lijnolie scharen we een aantal varianten. Zo is er onder andere verschil tussen rauwe lijnolie en gekookte lijnolie.

Rauwe lijnolie is het pure product wat ontstaat na het persen van de lijnzaden. Zoals de naam al doet denken is gekookte lijnolie verkregen door rauwe lijnolie te koken. Als de olie een temperatuur verkrijgt van zo’n 200 graden Celsius verandert de chemische samenstelling van de stof waardoor de moleculen als het ware een soort raster vormen. Dit raster zorgt voor het elastische stootvaste laagje dat je verkrijgt met het behandelen van hout met gekookte lijnolie. Ook zorgt dit proces ervoor dat de olie reageert met zuurstof waardoor het uithardt. Deze uitharding noemen we ook wel polymerisatie.

 

Gekookte lijnolie en gereedschap

Doordat gekookte lijnolie uithardt als het opdroogt wordt deze olie vaak gebruikt op hout wat tegen een stootje moet kunnen. Hierdoor is het een erg populair behandel olie voor houten gereedschap onderdelen zoals bijlstelen en de handvatten van spades en schoppen. Maar ook wordt gekookte lijnolie gebruikt voor het behandelen van houten tafelbladen en andere meubelen. Soms wordt deze olie niet gebruikt omdat het een gele kleur meegeeft aan het hout, maar dit is vaak een kwestie van persoonlijke smaak.

 

Wees wel op je hoede met het behandelen met gekookte lijnolie

Het behandelen van houtwerk met lijnolie is niet lastig. Zorg vooraf dat het houtwerk schoon en stofvrij is. Als het houtwerk al eens eerder behandeld is schuurt u deze eerst op voordat je (als het houtwerk schoon is) dunne laag lijnolie aan op het hout die je 30 minuten in laat trekken.

Na 30 minuten kan je het hout afnemen met een pluisvrije vochtige lap. Laat deze lap vervolgens gespreid drogen. Door chemische processen van het uitharden van gekookte lijnolie kan er warmte vrijkomen waardoor in sommige gevallen de lap kan ontbranden. Wees dus altijd voorzichtig met het laten drogen van je lappen.

De volgende dag kan je deze stappen eventueel herhalen totdat het hout geen olie meer opneemt. Wanneer dit het het geval is zal het hout volledig verzadigd zijn met olie waardoor andere stoffen het hout niet meer kunnen binnendringen.Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Verf365.nl 9,1 / 10 - 1048 Reviews @ Kiyoh
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »