Terug

Jouw vertrouwde webshop wordt nog beter - Klik hier

Hoe schildert u metselwerk buiten

Stap 1: Controleer uw ondergrond 

Voordat u daadwerkelijk gaat beginnen met het schilderen, is het handig om eerst de ondergrond te controleren. Wanneer u dit doet kunt u verschillende situaties tegenkomen. De meest voorkomende zullen wij hieronder met u behandelen.

 

Spouwmuur
Een spouwmuur kunt u gemakkelijk herkennen aan roosters, spouwverluchting of door het opmeten van de muur waar het om gaat. Als de muur 25 cm of dikker is, dan gaat het in de meeste gevallen om een spouwmuur. De muur is dan opgebouwd uit een binnenmuur, een open ruimte en een buitenmuur. De open ruimte kan zijn opgevuld met isolatiemateriaal. Daar komt de naam spouw vandaan. Als het om een wat oudere woning gaat (tot ongeveer 1975) is deze spouw niet voorzien van isolatiemateriaal. Bij nieuwbouwwoningen is dit een ander verhaal. Hier worden de spouwmuren al tijdens de bouw gevuld met isolatiemateriaal. Voor beide type gevels kunt u gebruik maken van ons volledige buitengevel assortiment

 

Nageïsoleerde gevel
Als het gaat om een oudere woning (1920 tot 1975) waarvan de spouwmuren niet geïsoleerd zijn, kunnen soms in een later stadium geïsoleerd worden. Heeft u hiermee te maken, dan heeft u een nageïsoleerde gevel. In dit geval maakt u gebruik van hoog waterdamp doorlatende producten. Denk bijvoorbeeld aan Sigma Siloxan Topcoat Matt of de Caparol Muresko Silacryl of de Mathys Murfill Waterproofing Coating

 

Geen spouwmuur = een volle muur
Bij sommige oudere woningen (tot ongeveer 1950) is er geen spouw voorzien. Ook in deze gevallen gebruikt u hoog waterdamp doorlatende producten, zoals de Sigma Siloxan Topcoat Matt of de Caparol Muresko Silacryl of de Mathys Murfill Waterproofing Coating.

 

Vuil en vettig
Om te voorkomen dat de verflaag kan onthechten, is het nodig om eerst vuil en vet van de ondergrond te verwijderen. Op vrijwel elke bestaande ondergrond zit vuil of vet. Het is dus erg belangrijk om de ondergrond eerst te reinigen. Dit kan bijvoorbeeld met de Universol Verfreiniger of de ProGold Allesreiniger

 

Algen en schimmels
Als u last heeft van de aangroei van schimmels en algen gaat u als volgt te werk. U kunt de overmatige aangroei in eerste instantie verwijderen met een harde borstel of een hogedrukreiniger. De daarna achtergebleven sporen van algen en schimmels kunt u bestrijden met ProGold Algvrij. Laat dit eerst 18 uur inwerken. Daarna goed nawassen met schoon water en een spons of borstel. Mocht het nodig zijn, kunt u deze behandeling herhalen. 

 

Zoutaanslag
Indien u last heeft van zoutuitslag als volgt handelen. Verwijder zoutuitslag door het droog weg te borstelen. Maak de ondergrond hierna goed nat. Nadat dit is opgedroogd dient u de gevormde zoutkristallen opnieuw droog weg te borstelen. Laat de ondergrond goed drogen!

 

Stap 2: De voorbereiding voor uw schilderklus

 1. Reinig de gevel goed met een hogedrukspuit
 2. Leg stucloper (of een stuk karton) op de grond ter bescherming en dek de planten af. 
 3. Indien het nodig is kunt u aangrenzende ondergronden afplakken met een van onze afplak materialen

 

Voor de doordroging tijdens het aanbrengen van de verflaag houdt u rekening met de volgende dingen:

-Ondergrond- en omgevingstemperatuur boven de 5 graden celsius

- Relatieve luchtvochtigheid maximaal 85%

- Ondergrondtemperatuur minimaal 3 graden boven het dauwpunt

- Goede ventilatie

 

Stap 3: De afwerking van uw schildersklus

 

Voorstrijken:

 1. Breng met een blokwitter en/of roller een voorstrijkmiddel aan. Gebruik hiervoor Sigma Sigmafix, Caparol Capatex Fix, Sigma Siloxan Fix Aqua of bij zeer sterk zuigende ondergronden de Siloxan Synfix. Diepliggende voegen behandelt u met een kwast. Schilder van onder naar boven en verwijder eventuele leksporen zo snel mogelijk. 
 2. Breng vervolgens 2 lagen aan van de muurverf die geschikt is voor uw klus. 

 

Indien u schildert met een rolstok: 

 1. Verdeel de gevel in denkbeeldige stukken van 1m2 en werk van boven naar beneden.
 2. Schilders eerst de randen met een kwast en daarna met ene klein rolletje vanwege de goede dekking en dezelfde structuur. Rol niet te ver vooruit zodat u wel nat-in-nat blijft schilderen. 
 3. Breng me de grote roller aan een rolstok, ruim voldoende verf aan voor een strook van ongeveer 1 m2 en verdeel deze goed naar diverse richtingen
 4. Rol vervolgens af in één richting van beneden naar boven
 5. Herhaal deze handelingen tot de andere kant van de muur is bereikt. Let op! Schilder nat in nat en maak een overlap van ongeveer de breedte van de roller. 
 6. Breng op dezelfde wijze de tweede laag aan. 

 

Indien u schildert met een handroller: 

 1. Verdeel de gevel in denkbeeldige stukken van ca. 1m² en werk van boven naar beneden.
 2. Schilder eerst de randen met een kwast en daarna met een klein rolletje vanwege de goede
  dekking en dezelfde structuur. Rol niet te ver vooruit zodat u ‘nat in nat’ blijft schilderen.
 3. Breng de verf met de roller ruim en gelijkmatig aan in de eerste strook van 1m² en verdeel deze
  d.m.v. kruisen.
 4. Rol vervolgens af in één richting van beneden naar boven.
 5. Schilder nu de volgende m² op dezelfde manier en werk deze vlot in het net geschilderde vlak.
  Overlap hierbij het vorige vlak met ongeveer de breedte van een roller.
 6. Herhaal deze handelingen tot de andere kant van de muur is bereikt.
 7. Schilder ‘nat in nat’ en maak een overlap van ongeveer de breedte van de roller.
 8. Breng op dezelfde wijze een tweede laag aan.

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Verf365.nl 9,1 / 10 - 1048 Reviews @ Kiyoh
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »