Terug

Jouw vertrouwde webshop wordt nog beter - Klik hier

Hoe schilder ik mijn keuken?

In de keuken zijn er een aantal zaken om extra rekening mee te houden bij het kiezen van verf. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om een verf te gebruiken die gemakkelijk afneembaar is omdat de kans groot is dat er tijdens het koken gespetterd gaat worden.

Stap 1: Controleer uw ondergrond

Vuil en vettigheid
Om te voorkomen dat de verflaag kan onthechten, is het nodig om eerst vuil en vet van de ondergrond te verwijderen. Vuil en vet is eigenlijk altijd wel aanwezig op bestaande ondergronden. Vooral in gebieden waar gekookt wordt. Het reinigen kan gedaan worden met bijvoorbeeld de Universol Verfreiniger of de ProGold Allesreiniger.

Scheuren en schade in de ondergrond
Kleine scheurtjes: kleine scheurtjes kunt u repareren met acrylaatkit zoals ProGold Acryl Non-crack.

Grote of diepere (niet bewegende) scheuren: Deze kunt u het beste uitkrabben tot een V-vorm. Deze scheur is dan goed te repareren met een middel op gipsbasis. Enkele voorbeelden zijn: ProGold 2300 Universeel Reparatiemiddel of de Toupret Murex.

Beschadigingen
Beschadigingen zoals gaten vereisen een andere methode om te repareren. Aan de hand van de grote van de beschadiging is het nodig het juiste reparatiemiddel te kiezen.

Voor kleine beschadigingen tot 2 cm adviseren wij ProGold 2500 Lichtgewicht Vulmiddel of de Alabastine Sneldrogende Muurvuller.

Voor beschadigingen groter dan 2 cm adviseren wij ProGold 2300 Universeel Reparatiemiddel of de Toupret Murex. Probeer overlappingen en verdikkingen met de intacte muur zoveel mogelijk voorkomen, na droging kunnen eventuele verschillen het beste vlak geschuurd worden.

Poederende ondergronden
Onbehandelde ondergronden kunnen poederen. U kunt dit testen door na reiniging en droging met een vlakke hand of een droge doek over de ondergrond te halen. Als er sprake is van een poederende ondergrond zal er residu aan je hand of doek kleven. Bij licht tot matig poederende ondergronden is het belangrijk om de ondergrond voor te behandelen met een voorstrijkmiddel. U kunt hier kiezen voor de Sigmafix Universal of bijvoorbeeld de Caparol Capatex Fix.

Zuigende ondergronden
Een zuigende muur kan ervoor zorgen dat uw schilderwerk niet evenredig dekt. Dit is vaak het geval bij onbehandelde muren. Om te testen of de ondergrond in kwestie last heeft van zuiging kan je deze nat maken met een plantenspuit. Je zult dan een van de volgende dingen zien:

 1. Het water trekt niet in de ondergrond en droogt langzaam op; de ondergrond vertoont geen zuiging.
 2. Het water trekt langzaam in de ondergrond; de ondergrond is licht tot matig zuigend.
 3. Het water trekt vrijwel onmiddellijk in de ondergrond; de ondergrond is sterk zuigend.

Wij adviseren Sigma Wallprim of Sigmafix Universal of Caparol Capatex Fix te gebruiken indien u te maken heeft met een zuigende ondergrond.

Doorslaande verontreinigingen
Als we spreken van doorslaande verontreiniging bedoelen we vervuiling van de ondergrond die door de verflaag heen komt zetten. Dit zou bijvoorbeeld roest kunnen zijn. Deze verontreiniging dient behandeld te worden met een isolerende verf. Op licht tot matig vervuilde ondergronden brengt u één laag Sigma Renova Isotop Primer en na voldoende droging één afwerklaag Sigma StainAway Matt Matt aan. Op sterk vervuilde ondergronden kunt u het beste twee lagen Sigma Renova Isotop Primer aanbrengen. Vervolgens afwerken met Sigma StainAway Matt. Komt de vervuiling maar op een kleine plek door kunt u ook de ProGold Isoleerspray of Vista Boscalit Aqua-Isoleergrond gebruiken.

Stap 2: De voorbereiding voor uw schilderklus

 1. Dek alle meubels en het aanrecht af.
 2. Dek de vloer om de werkplek heen af met stucloper.
 3. Maak de keukenmuur stofvrij en reinig de ondergrond met Universol of Progold Allesreiniger en een spons. Draag hierbij rubberen schoonmaakhandschoenen. Was de muur na de behandeling grondig na met schoon water.
 4. Plak eventuele ramen en vensterbanken af met een tape. En gebruik een bredere tape voor het plafond.
 5. De plinten en de radiatoren kunt u afplakken met schilders tape en folie.
 6. Kies het juiste afplakmateriaal. Dit kunt hier vinden.

  Het is belangrijk dat de omstandigheden goed zijn voor een goede doordroging van de verflaag. Denk aan de volgende elementen:
  - Een ondergrond- en omgevingstemperatuur van boven de 5 graden celsius
  - Relatieve luchtvochtigheid maximaal 85%
  - Ondergrondtemperatuur minimaal 3 graden boven het dauwpunt
  - Goede ventilatie

  Tip: voor het mooiste resultaat verwijdert u de tape direct na het schilderen

Stap 3: De afwerking van uw schilderklus

Voorstrijken (let op! reeds behandelde muren hoeven niet voorgestreken te worden):

 1. Breng met een blokwitter en/of roller een voorstrijkmiddel aan. Gebruik voor het beste resultaat de Sigma Wallprim. Daarnaast kunt u ook kiezen voor: Sigma Sigmafix, Caparol Capatex Fix. Gebruik een kwast voor voegen waar de roller niet bij komt. Voor het voorkomen van leksporen schildert u het beste van onder naar boven.
 2. Indien u heeft voorgestreken met Wallprim hoeft u daarna nog maar 1 laag muurverf te gebruiken. Indien u de Sigmafix of Capatex Fix gebruikt dient u 2 lagen muurverf aan te brengen. U kunt gebruik maken van de volgende muurverven:

  - Sigmapearl Clean Matt (Zeer goed reinigbaar)
  - Sigmapearl Clean Satin (Door de zijdeglans nog beter reinigbaar)
  - Sigmatex Superlatex Satin (Goed reinigbaar)
  - Caparol Capatex Satin (Goed reinigbaar)
  - Caparol PremiumClean (Uitstekend reinigbaar)

Als u schildert met een rolstok:

 1. Verdeel de muur in denkbeeldige stukken van 1m2 en werk van boven naar beneden.
 2. Start bij de grootste lichtbron (raam) en schilder daar vandaan.
 3. Schilder eerst de randen met een kwast en daarna met een klein rolletje vanwege de goede dekking en dezelfde structuur. Rol niet te ver vooruit zodat u ‘nat in nat’ blijft schilderen.
 4. Breng met de grote roller aan een rolstok, ruim voldoende verf aan voor een strook van ongeveer 1 m2 en verdeel deze goed naar diverse richtingen.
 5. Rol vervolgens af in één richting van beneden naar boven.
 6. Herhaal deze handelingen tot de andere kant van de muur is bereikt. Schilder ‘nat in nat’ en maak een overlap van ongeveer de breedte van de roller.
 7. Breng vervolgens nog een tweede laag aan op dezelfde wijze.

 

Schildert u met een handroller:

 1. Verdeel de muur in denkbeeldige stukken van ongeveer 1m² en werk van boven naar beneden.
 2. Start bij de grootste lichtbron (raam) en schilder daar vandaan.
 3. Gebruik een kwast om de randen te schilderen. Gebruik vervolgens een kleine roller om dezelfde structuur als de rest van de muur te verkrijgen. Rol niet te ver vooruit zodat u ‘nat in nat’ blijft schilderen.
 4. Breng de verf met de roller ruim en gelijkmatig aan in de eerste strook van 1m² en verdeel deze d.m.v. kruisen.
 5. Rol vervolgens af in één richting van beneden naar boven.
 6. Schilder nu de volgende m² op dezelfde manier en werk deze vlot in het net geschilderde vlak. Overlap hierbij het vorige vlak met ongeveer de breedte van een roller.
 7. Herhaal deze handelingen tot de andere kant van de muur is bereikt.
 8. Als een tweede laag verf nodig is brengt u deze aan op dezelfde manier.
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Verf365.nl 9,1 / 10 - 1048 Reviews @ Kiyoh
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »