Terug

Jouw vertrouwde webshop wordt nog beter - Klik hier

Hoe schilder ik de woonkamer muren?

Een nieuwe verflaag kan de woonkamer al heel snel een frisse look geven. Vooral als je een heel andere kleur gebruikt lijkt het alsof het een compleet andere ruimte is geworden. Zoals het schilderen van andere ruimtes zijn er wel een aantal zaken waar je van tevoren rekening mee moet houden. Lees hier onze tips voor het schilderen van de woonkamer.

Stap 1: Controleer uw ondergrond


Voordat u daadwerkelijk gaat beginnen met het schilderen, is het handig om eerst de ondergrond te controleren. Wanneer u dit doet kunt u verschillende situaties tegenkomen. De meest voorkomende zullen wij hieronder met u behandelen.

Vuil en vettig
Om te voorkomen dat de verflaag kan onthechten, is het nodig om eerst vuil en vet van de ondergrond te verwijderen. Op vrijwel elke bestaande ondergrond zit vuil of vet. Het is dus erg belangrijk om de ondergrond eerst te reinigen. Dit kan bijvoorbeeld met de Universol Verfreiniger of de ProGold Allesreiniger.

 

Scheuren en schade in de ondergrond
Kleine scheurtjes: kleine scheurtjes kunt u dichten met een acrylaatkit. Denk bijvoorbeeld aan de ProGold Acryl Non-crack.

Grote of diepere (niet bewegende) scheuren: Deze kunt u het beste uitkrabben met de hoek van een dun plamuurmes. Hierdoor ontstaat er een V-vorm die gemakkelijk te vullen is. Gebruik hiervoor een reparatiemiddel op basis van gips. Hier een paar voorbeelden: ProGold 2300 Universeel Reparatiemiddel of de Toupret Murex

Beschadigingen
Beschadigingen dienen met een passend reparatiemiddel en zoveel mogelijk in de structuur van de ondergrond gevuld te worden.

Voor kleine beschadigingen tot 2 cm adviseren wij ProGold 2500 Lichtgewicht Vulmiddel of de Alabastine Sneldrogende Muurvuller.

Voor beschadigingen groter dan 2 cm adviseren wij ProGold 2300 Universeel Reparatiemiddel of de Toupret Murex.
Overlappingen en verdikkingen met de intacte muur zoveel mogelijk voorkomen, na droging kunnen verschillen het beste geschuurd worden.

Poederende ondergronden
Veelal komt het voor dat onbehandelde ondergronden licht tot zwaar poederen. U kunt dit testen door na reiniging en droging met een vlakke hand of een droge doek over de ondergrond te halen. Bij licht tot matig poederende ondergronden is het belangrijk om de ondergrond voor te behandelen met een voorstrijkmiddel. U kunt hier kiezen voor de Sigmafix Universal of bijvoorbeeld de Caparol Capatex Fix


Zuigende ondergronden
Onbehandelde muren zijn bijna altijd zuigend. Dit betekent dat de ondergrond eenvoudig vocht opneemt. U kunt uw ondergrond gemakkelijk vooraf testen. Maak de muur nat met een plantenspuit en kijk wat er gebeurt:

 1. Het water trekt niet in de ondergrond en droogt langzaam op; de ondergrond vertoont geen zuiging.
 2. Het water trekt langzaam in de ondergrond; de ondergrond is licht tot matig zuigend.
 3. Het water trekt vrijwel onmiddellijk in de ondergrond; de ondergrond is sterk zuigend.

Wij adviseren Sigma Wallprim of Sigmafix Universal of Caparol Capatex Fix te gebruiken indien u te maken heeft met een zuigende ondergrond.

Doorslaande verontreinigingen
Een ondergrond met doorslaande verontreinigingen dient u te isoleren. Op licht tot matig vervuilde ondergronden brengt u één laag Sigma Renova Isotop Primer en na voldoende droging één afwerklaag Sigma StainAway Matt aan. Op sterk vervuilde ondergronden kunt u het beste twee lagen Sigma Renova Isotop Primer aanbrengen. Vervolgens afwerken met Sigma StainAway Matt. Heeft u een kleine plek waar vervuiling geïsoleerd moet worden dan kunt u ook de ProGold Isoleerspray of Vista Boscalit Aqua-Isoleergrond.

Stap 2: De voorbereiding voor uw schilderklus

 1. Dek alle meubels af.
 2. Leg stucloper op de vloer.
 3. Maak de muur stofvrij en reinig de ondergrond met Universol of Progold Allesreiniger en een spons. Draag hierbij rubberen schoonmaakhandschoenen. Was de muur na de behandeling grondig na met schoon water.
 4. Plak de ramen en vensterbanken af met een tape. En gebruik een bredere tape voor het plafond.
 5. De plinten en de radiatoren kunt u afplakken met masking tape en folie.
 6. Kies het juiste afplakmateriaal. Dit kunt hier vinden.

Voor de doordroging tijdens het aanbrengen van de verflaag houdt u rekening met de volgende condities:

 • Ondergrond- en omgevingstemperatuur moeten boven de 5 graden celsius zijn
 • Schilder pas bij een relatieve luchtvochtigheid maximaal 85%
 • Ondergrondtemperatuur is het liefst minimaal 3 graden boven het dauwpunt
 • Goede ventilatie

Tip: voor het mooiste resultaat verwijdert u de tape direct na het schilderen

Stap 3: De afwerking van uw schilderklus

Voorstrijken (let op! reeds behandelde muren hoeven niet voorgestreken te worden):

 1. Breng met een blokwitter en/of roller een voorstrijkmiddel aan. Gebruik voor het beste resultaat de Sigma Wallprim. Daarnaast kunt u ook kiezen voor: Sigma Sigmafix, Caparol Capatex Fix. Diepliggende voegen behandelt u met een kwast als u hier niet bij komt met een roller. Schilder van onder naar boven en verwijder eventuele leksporen zo snel mogelijk.
 2. Als u heeft voorgestreken met Wallprim hoeft u daarna nog maar 1 laag muurverf te gebruiken. Indien u de Sigmafix of Capatex Fix gebruikt dient u 2 lagen muurverf aan te brengen. In dit geval kunt u in principe gebruik maken van onze complete assortiment binnen muurverf.

 

Schildert u met een rolstok:

 1. Verdeel de muur in denkbeeldige stukken van 1m2 en werk van boven naar beneden.
 2. Start bij de grootste lichtbron (raam) en schilder daar vandaan.
 3. Schilder eerst de randen met een kwast en daarna met een klein rolletje vanwege de goede dekking en dezelfde structuur. Rol niet te ver vooruit zodat u ‘nat in nat’ blijft schilderen.
 4. Breng met de grote roller aan een rolstok, ruim voldoende verf aan voor een strook van ongeveer 1 m2 en verdeel deze goed naar diverse richtingen.
 5. Rol vervolgens af in één richting van beneden naar boven.
 6. Herhaal deze handelingen tot de andere kant van de muur is bereikt. Schilder ‘nat in nat’ en maak een overlap van ongeveer de breedte van de roller.
 7. Breng vervolgens nog een tweede laag aan op dezelfde wijze.

Schildert u met een handroller:

 1. Verdeel de muur in denkbeeldige stukken van ca. 1m² en werk van boven naar beneden.
 2. Start bij de grootste lichtbron (raam) en schilder daar vandaan.
 3. Schilder eerst de randen met een kwast en daarna met een klein rolletje vanwege de goede dekking en dezelfde structuur. Rol niet te ver vooruit zodat u ‘nat in nat’ blijft schilderen.
 4. Breng de verf met de roller ruim en gelijkmatig aan in de eerste strook van 1m² en verdeel deze d.m.v. kruisen.
 5. Rol vervolgens af in één richting van beneden naar boven.
 6. Schilder nu de volgende m² op dezelfde manier en werk deze vlot in het net geschilderde vlak.Overlap hierbij het vorige vlak met ongeveer de breedte van een roller.
 7. Herhaal deze handelingen tot de andere kant van de muur is bereikt.
 8. Schilder ‘nat in nat’ en maak een overlap van ongeveer de breedte van de roller.
 9. Breng vervolgens nog een tweede laag aan op dezelfde wijze.
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Verf365.nl 9,1 / 10 - 1048 Reviews @ Kiyoh
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »