Terug

Jouw vertrouwde webshop wordt nog beter - Klik hier

Hoe schilder ik zwaar belaste ruimtes? (Bijvoorbeeld scholen, ziekenhuizen etc.)

Het schilderwerk in zwaar belaste ruimtes zoals scholen en ziekenhuizen dient tegen een stootje te kunnen. Wij raden aan dit mee te nemen in de verfkeuze en te kiezen voor verf die extra stootvast is. Een voorbeeld hiervan is de Sigmapearl Clean Satin. Een ander voordeel van deze verf is dat de muur goed schoon te houden wordt dankzij de schrobvaste eigenschappen.


Stap 1: Controleer uw ondergrond

Voordat u daadwerkelijk gaat beginnen met het schilderen van deze ruimtes, is het handig om eerst de ondergrond te controleren. Wanneer u dit doet kunt u verschillende situaties tegenkomen. De meest voorkomende zullen wij hieronder met u behandelen.


Vuil en vettig
Om te voorkomen dat de verflaag kan onthechten, is het nodig om eerst vuil en vet van de ondergrond te verwijderen. Vooral in een ruimte die zwaar belast wordt kan je er zeker van zijn dat op de bestaande ondergrond zit vuil of vet. Het is van belang dat dit verholpen wordt voordat je begint met schilderen. Dit kan bijvoorbeeld met de Universol Verfreiniger of de ProGold Allesreiniger.

Scheuren en schade in de ondergrond
Vooral in ruimtes die zwaar belast worden is de kans groot dat de wanden niet meer in topconditie zijn. Een scheurtje hier en daar zal je wel tegenkomen. Voordat je gaat schilderen is het belangrijk deze eerst te dichten.

Als het gaat om haarscheurtjes of andere minimale scheuren kunt u dit dichten met een goede acrylaatkit. een product dat wij altijd aanraden is de ProGold Acryl Non-crack. Maar als het om een grotere, diepere scheur gaat kunt is ons advies deze uit te krabben tot een V vorm om deze vervolgens te vullen met een reparatiemiddel op basis van gips. Enkele producten die hiervoor goed te gebruiken zijn zijn: ProGold 2300 Universeel Reparatiemiddel of de Toupret Murex.

Beschadigingen
Een beschadiging kan voorkomen, gelukkig is het gemakkelijk op te lossen. Wat wel belangrijk is om in acht te nemen is de grootte van de beschadiging en de structuur van de muur. Neem deze factoren mee in het kiezen voor het juiste reparatiemiddel voor het mooiste resultaat.

Voor kleine beschadigingen tot 2 cm adviseren wij ProGold 2500 Lichtgewicht Vulmiddel of de Alabastine Sneldrogende Muurvuller.

Voor beschadigingen groter dan 2 cm raden wij aan ProGold 2300 Universeel Reparatiemiddel of de Toupret Murex te gebruiken.
Probeer overlappingen en verdikkingen met de intacte muur zoveel mogelijk voorkomen, na droging kan het verschil in de oppervlakken het beste gelijk geschuurd worden.

Poederende ondergronden
Een poederende ondergrond herkent u aan poederachtig residu dat achterblijft als u uw hand of een doek over de ondergrond heen haalt.
Bij licht tot matig poederende ondergronden is het belangrijk om de ondergrond voor te behandelen met een voorstrijkmiddel. U kunt hier kiezen voor de Sigmafix Universal of bijvoorbeeld de Caparol Capatex Fix.

Zuigende ondergronden
Een zuigende ondergrond betekent dat deze gemakkelijk vocht opneemt. Als u hier niks tegen doet kan dit ervoor zorgen dat uw schilderlaag onregelmatig dekt. Onbehandelde muren zijn bijna altijd zuigend. U kunt heel gemakkelijk testen of uw ondergrond behandeling nodig heeft. Maak de muur nat met een plantenspuit en kijk wat er
gebeurt:

 1. Het water trekt niet in de ondergrond en droogt langzaam op; de ondergrond vertoont geen zuiging.
 2. Het water trekt langzaam in de ondergrond; de ondergrond is licht tot matig zuigend.
 3. Het water trekt vrijwel onmiddellijk in de ondergrond; de ondergrond is sterk zuigend.

  Wij adviseren Sigma Wallprim of Sigmafix Universal of Caparol Capatex Fix te gebruiken indien u te maken heeft met een zuigende ondergrond.

  Doorslaande verontreinigingen
  Een ondergrond met verontreinigingen die door de schilderlaag heen komen dient geïsoleerd te worden. Als het gaat om ondergronden die slechts licht tot matig vervuild zijn brengt u één laag Sigma Renova Isotop Primer aan en na voldoende droging brengt u één afwerklaag Sigma StainAway Matt aan. Echter, op sterk vervuilde ondergronden kunt u het beste twee lagen Sigma Renova Isotop Primer aanbrengen en vervolgens afwerken met StainAway Matt. Heeft u een kleine plek waar vervuiling geïsoleerd moet worden dan kunt u ook de ProGold Isoleerspray of Vista Boscalit Aqua-Isoleergrond gebruiken.


Stap 2: De voorbereiding voor uw schilderklus

 1. Dek alle meubels af in de buurt van de te schilderen oppervlaktes.
 2. Dek de vloer af met stucloper of folie.
 3. Neem de muur af om deze stofvrij te maken. Vervolgens raden wij Universol of Progold Allesreiniger en een spons aan om de ondergrond te reinigen. Draag hierbij rubberen schoonmaakhandschoenen. Was de muur na de behandeling grondig na met schoon water.
 4. Plak eventueel aanwezige ramen en vensterbanken af met een tape. En gebruik een bredere tape voor het plafond.
 5. De plinten en de radiatoren kunt u afplakken met masking tape en folie.
 6. Kies het juiste afplakmateriaal. Dit kunt hier vinden.

Voor een goede doordroging tijdens het aanbrengen van de verflaag houdt u rekening met de volgende condities:

 • De ondergrond- en omgevingstemperatuur zijn het liefst boven de 5 graden celsius
 • Een relatieve luchtvochtigheid maximaal 85%
 • Een ondergrondtemperatuur minimaal 3 graden boven het dauwpunt
 • Goede ventilatie

Tip: voor het mooiste resultaat verwijdert u de tape direct na het schilderen

 

Stap 3: De afwerking van uw schilderklus

Voorstrijken (let op! reeds behandelde muren hoeven niet voorgestreken te worden):

 1. Breng met een blokwitter en/of roller een voorstrijkmiddel aan. Gebruik voor het beste resultaat de Sigma Wallprim. Daarnaast kunt u ook kiezen voor: Sigma Sigmafix, Caparol Capatex Fix. Diepliggende voegen behandelt u met een kwast. Schilder van onder naar boven en verwijder eventuele leksporen zo snel mogelijk.
 2. Indien u heeft voorgestreken met Wallprim hoeft u daarna nog maar 1 laag muurverf te gebruiken. Indien u de Sigmafix of Capatex Fix gebruikt dient u 2 lagen muurverf aan te brengen. U kunt gebruik maken van de volgende muurverven:

- Sigmatex Superlatex Satin
- Sigmatex Superlatex Semi-Gloss
- Caparol Capatex Satin
- Caparol PremiumClean
- Classidur AquaScratch Mat

Schildert u met een rolstok:

 1. Verdeel de muur in denkbeeldige stukken van 1m2 en werk van boven naar beneden.
 2. Start bij de grootste lichtbron (raam) en schilder daar vandaan.
 3. Schilder eerst de randen met een kwast en daarna met een klein rolletje vanwege de goede dekking en dezelfde structuur. Rol niet te ver vooruit zodat u ‘nat in nat’ blijft schilderen.
 4. Breng met de grote roller aan een rolstok, ruim voldoende verf aan voor een strook van ongeveer 1 m2 en verdeel deze goed naar diverse richtingen.
 5. Rol vervolgens af in één richting van beneden naar boven.
 6. Herhaal deze handelingen tot de andere kant van de muur is bereikt. Schilder ‘nat in nat’ en maak een overlap van ongeveer de breedte van de roller.
 7. Breng vervolgens nog een tweede laag aan op dezelfde wijze.

Schildert u met een handroller:

 1. Verdeel de muur in denkbeeldige stukken van ca. 1m² en werk van boven naar beneden.
 2. Start bij de grootste lichtbron (raam) en schilder daar vandaan.
 3. Schilder eerst de randen met een kwast en daarna met een klein rolletje vanwege de goede dekking en dezelfde structuur. Rol niet te ver vooruit zodat u ‘nat in nat’ blijft schilderen.
 4. Breng de verf met de roller ruim en gelijkmatig aan in de eerste strook van 1m² en verdeel deze d.m.v. kruisen.
 5. Rol vervolgens af in één richting van beneden naar boven.
 6. Schilder nu de volgende m² op dezelfde manier en werk deze vlot in het net geschilderde vlak. Overlap hierbij het vorige vlak met ongeveer de breedte van een roller.
 7. Herhaal deze handelingen tot de andere kant van de muur is bereikt.
 8. Schilder ‘nat in nat’ en maak een overlap van ongeveer de breedte van de roller.
 9. Breng vervolgens nog een tweede laag aan op dezelfde wijze.
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Verf365.nl 9,1 / 10 - 1048 Reviews @ Kiyoh
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »