Terug

Jouw vertrouwde webshop wordt nog beter - Klik hier

Het belang van het onderhouden van de verflaag

Vervuiling heeft een negatieve invloed op de levensduur van schilderwerk. Reinigen kan echter een flinke bijdrage leveren aan de duurzame prestatie van de verf, waaronder kleur- en glansbehoud en de beschermende kwaliteit.

Vervuiling buiten

Aantasting door vervuiling werkt heel geleidelijk. Het is een optelsom van onzichtbare chemische en natuurlijke stoffen uit de atmosfeer en de opeenhoping van vuil op een verflaag. Vuil houdt vocht vast. Die vochtbelasting is op haar beurt een voedingsbodem voor mossen en algen. Kan vuil eenmaal inwerken op verf, dan wordt de verflaag aangetast en kan verkleuring en onthechting optreden.

Vervuiling binnen

Hoe vaak u moet schoonmaken hangt af van veel factoren, zoals het type verf, de vervuilingsgraad, de omgeving, de materialen en de gebruiksfrequentie. Veel voorkomende en behoorlijk agressieve vervuilingen in binnensituaties zijn schimmelgroei, zeepresten en vervuiling door aanraking met handen. Een deur naar de slaapkamer hoeft mogelijk maar drie keer per jaar te worden gereinigd, een deur naar de keuken misschien wel wekelijks. Het aantal reinigingsbeurten is dus per situatie verschillend. 

Condensatie

Condensatie op ramen komt tegenwoordig door de dubbele beglazing nauwelijks voor. Bij een goede ventilatie treedt in principe geen condensatie op. Treedt er toch condensatie op en is dit na enige uren nog niet verdampt, dan is het raadzaam het kozijn met een doek droog te maken. Het vocht en het meegenomen vuil van de beglazing werken anders op den duur in op de verf, waardoor uiteindelijk het kozijn kan worden aangetast. In dit geval is het raadzaam de ventilatie te beoordelen en zonodig te verbeteren. 

Reiniging buitenwerk

Buiten zijn de onderste delen van kozijnen en deuren het meest kwetsbaar. Een houten kozijn heeft immers voor de afwatering niet voor niets een schuin aflopende glaslat en dorpel. Op een verse verflaag parelt het water nog mooi weg. Een oudere verflaag blijft langer nat. De verf slaat op den duur mat uit. Hoe matter de verf, hoe sneller vervuiling achterblijft en hoe lastiger het schoonmaken is. Voor het aantal reinigingbeurten heeft Sigma een advies opgesteld voor de meest voorkomende geschilderde ondergronden. 

 Reinigingsfrequentie
 (per jaar)

 landelijk

 kustgebied

 bosrijk

 industrieel

 Geschilderd hout

 3x

 5x

 5x

 5x

 Geschilderd metaal

 3x

 5x

 5x

 5x

 Geschilderde muren

 *

 1x

 1x

 2x

 Geschilderde vloeren

 1x

 2x

 2x

 2x

 * reinigen bij visuele vervuiling

 

Schoonmaakmiddelen

Met welke schoonmaakmiddelen maakt u een met verf behandelde ondergrond nu eigenlijk schoon? In de meeste situaties binnen en buiten volstaat het reinigen met een zachte spons en in een water opgelost oplosmiddelvrij, pH-neutraal reinigingsmiddel. Geschikt zijn de reguliere reinigingsmiddelen met een zuurgraad van circa pH 7, die onder andere verkocht worden in de supermarkt. Moet er flink worden gereinigd, neem dan bijvoorbeeld het Progold Allesreiniger.

Tip

Laat de glazenwasser tijdens het glazenwassen ook het geschilderde houtwerk reinigen.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Verf365.nl 9,1 / 10 - 1048 Reviews @ Kiyoh
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »