Terug

Jouw vertrouwde webshop wordt nog beter - Klik hier

Hoe schildert u houtwerk binnen

Stap 1: Ontvetten
Het is erg belangrijk om het houtwerk wat je wilt gaan schilderen eerst goed te ontvetten met een reinigingsmiddel. Het ziet er misschien niet altijd vies uit, maar een vette laag zorgt ervoor dat de verflaag geen goede binding heeft. En als je gaat schuren voordat je het houtwerk ontvet hebt verplaats je het vet alleen en zit je schuurpapier ook snel vol.

Stap 2: Schuren
Het schuren van het houtwerk zorgt ervoor dat de nieuwe verflaag meer contactoppervlak heeft om zich aan te hechten. Als het houtwerk oneffenheden bevat kunt u deze het best wegwerken met schuurpapier met een grove korrel (bijvoorbeeld P120), daarna gaat u daarna opbouwen naar een fijnere korrel om het werk gladder te maken. Sla altijd één grofte over (dus van P120 naar P180 en dan naar P240). Als u eindigt met een te grove korrel zult u krassen zien in uw eindproduct. Zitten er geen oneffenheden in de ondergrond? Dan kunt u gelijk beginnen met een fijne korrel zoals P240.

Stap 3: Schoonmaken
Verwijder het fijne stof na het schuren goed met een borstel zodat dit niet in uw schilderwerk komt.

Stap 4: Plamuren
Het kan altijd voorkomen dat er scheurtjes in het hout zitten. Of misschien wil je wel schroef of nagel gaatjes wegwerken. Een goede optie voor binnenshuis is dan deze gaten en scheuren op te vullen met een plamuurmiddel.

Stap 5: Gronden
Als het hout al een keer geschilderd is geweest, dan is grondverf niet nodig. Als dit niet het geval is is het raadzaam om het houtwerk eerst te voorzien van een grondlaag. Hierdoor zal het eindproduct een betere hechting hebben.  Gaat u gronden en aflakken, gebruik dan een op elkaar afgestemd systeem (bijvoorbeeld Sigma S2U Primer en Sigma S2U Gloss). Roer de verf altijd goed door. Doop de schone kwastharen voor 1/3 in de verf. Laat de verf goed in de kwast trekken. Daarna doopt u alleen het topje in de verf en het schilderen kan beginnen.

Stap 6: Aflakken
Als u eerst een grondlaag heeft aangebracht, wacht dan tot deze goed droog is. Hierna schuurt u deze licht op met een fijne schuurkorrel zoals P240. Als u deze laag vervolgens schoon heeft gemaakt, het liefst met een kleefdoek, kunt u beginnen met het aflakken.

Begin bovenaan met lakken en werk naar beneden. Verdeel de verf goed en strijk af in één richting. Voor grotere oppervlakken kunt u gebruik maken van een roller. Beoordeel na de eerste laag of het nodig is om een tweede laag aan te brengen
Tip: Werk altijd nat in nat. Hierdoor vermijd je zichtbare scheidingslijnen.

Stap 7: Kwast schoonmaken
Schildert u pas de volgende dag weer verder? Zet uw verfkwast dan in water. Zo blijft hij voor één dag goed en is na het uitslaan van het water en droogdeppen weer gebruiksklaar.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Verf365.nl 9,1 / 10 - 1048 Reviews @ Kiyoh
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »