Stap 1: Controleer uw ondergrond 

Voordat u daadwerkelijk gaat beginnen met het schilderen, is het handig om eerst de ondergrond te controleren. Wanneer u dit doet kunt u verschillende situaties tegenkomen. De meest voorkomende zullen wij hieronder met u behandelen.

Vuil en vettig
Een bestaande ondergrond is vrijwel altijd vuil of vettig. Om de nieuwe verflaag goed te laten hechten, is het belangrijk de ondergrond eerst te reinigen. De verflaag kan anders onthechten. Vuil en vet kunt u gemakkelijk verwijderen met Universol of Progold Allesreiniger.

Algen en schimmels
Overmatige aangroei van algen en schimmels verwijdert u met een harde borstel of hogedrukreiniger. Progold Algvrij gebruikt u om de achtergebleven sporen van algen en schimmels te bestrijden. Laat dit minimaal 18 uur inwerken. Vervolgens grondig nawassen met schoon water en een spons of borstel. Indien nodig deze behandeling herhalen.

Openstaande naden
0-4 mm
Deze naden, hoe klein ook, zijn te zien in het eindresultaat. Een kleine naad kunt u het beste verder uitkrabben tot 4 bij 4 mm. Schilder de naad met Sigma S2U Primer. Na droging kan de openstaande naad gevuld worden met acrylaatkit.

3-20 mm
Wanneer de openstaande naad 3-20 mm groot is, dan kunt u deze repareren met Sigma Flexidur Repair 1 of Progold Quick Repair of een soortgelijk product.

20 mm+
Een naad van 20 mm of groter vereist een specialistische aanpak. Indien u hier een uitgebreid advies over wilt, neem dan alstublieft contact op met onze klantenservice

Spijkers en schroeven
Spijkers indrevelen en schroeven indraaien tot 3 mm onder het oppervlak. Gaatjes na de eerste grondlaag stoppen met  Sigma Flexidur WindowSeal of een soortgelijk product. Geroest bevestigingsmateriaal vervangen door roestvast materiaal.

Beschadigingen
0-3 mm
Gaten kleiner dan 3 mm kunt u egaliseren met acryl plamuur. Het is belangrijk deze gaatjes, na droging, een tweede keer op te vullen en af te strijken in de tegengestelde richting.

3-20 mm
Grote beschadigingen, van 3-20 mm, kunt u repareren met Sigma Flexidur Repair 1 of Progold Quick Repair of een soortgelijk product. Indien nodig vul de beschadiging, na droging, een tweede keer en strijk af in de tegengestelde richting.

 

Vocht
Als het vochtgehalte te hoog is, dan kan er niet geschilderd worden. Het advies is pas te schilderen bij een vochtpercentage lager dan 18%. Het vochtgehalte van de ondergrond kunt u meten met een vochtmeter.

Houtrot
Houtrot herkent u aan zacht of verpulverd hout. Neem voor het juiste advies contact op met onze klantenservice. 

Scherpe kanten
Scherpe kanten op houten elementen worden voor het beste resultaat afgerond. Horizontale delen tot een radius van minimaal 5mm en verticale delen tot een radius van minimaal 3 mm.

Verweerd hout
Verweerd hout kunt u herkennen aan de vergrijsde kleur. Het verweerde hout dient volledig verwijderd te worden. Dit kunt u het beste doen door machinaal te schuren tot aan het gezonde hout.
Impregneer het hout met Sigmalife VS Acryl Satin.

 

Stap 2: De voorbereiding voor uw schilderklus

 

1. Leg stucloper (of een stuk karton) ter bescherming op de grond. 
2. Verwijder beslag (deurklink) of plak het geheel af. 
3. Indien nodig kunt u de aangrenzende ondergronden afplakken. Kies het juiste afplakmateriaal voor de juiste toepassing, zie afplakken
4. Reinig de ondergrond met Universol of Progold Allesreiniger en een spons. Draag hierbij rubberen schoonmaakhandschoenen. Met schoon water en een spons grondig nawassen. 
5. Schuur de opgedroogde ondergrond met schuurpapier. Maak de ramen en kozijnen stofvrij.

 

Stap 3: De afwerking van uw schilderklus

 

1. Indien nodig (onbehandelde en/of beschadigde delen) brengt u met een kwast en/of roller een primerlaag aan met Sigma S2U Allure Primer
2. Na droging van de primerlaag licht opschuren en afstoffen. U vindt hier het juist schuurpapier
3. Breng met een kwast en/of roller een tweede primerlaag aan met Sigma S2U Allure Primer
4. Na droging van de primerlaag licht opschuren en afstoffen. U vindt hier het juist schuurpapier
5. Schilder met een kwast en/of roller het raam en kozijn. Gebruik hiervoor Sigma S2U Allure Gloss

Algemene tips

 • Probeer zoveel mogelijk deel voor deel te behandelen, om aanzetten te voorkomen.
 • Werk bij rabatwerk zoveel mogelijk plank voor plank, om aanzetten te voorkomen. Werkt u wat sneller? Dan kunt u natuurlijk ook 2 of 3 planken tegelijk aanpakken.
 • Schilder eerst de randen en naden met een kwast en rol daarna de grote vlakken met de roller.
 • Probeer vlakken van ongeveer 50 cm aan te houden en werk nat in nat.
 • Breng, indien nodig, op dezelfde wijze een tweede laag aan.
 • De juiste volgorde bij het aanbrengen van verf is:
  • Opzetten.
  • Verdelen.
  • Na rollen/strijken.

Al meer dan 100 jaar ervaring
 • Snelle
  levering
 • Veilig en
  betrouwbaar
 • Uw verfspecialist
 • Meer dan 100 jaar
  ervaring
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »