Terug

Jouw vertrouwde webshop wordt nog beter - Klik hier

Hoe schilder ik mijn boeidelen?

Stap 1: Controleer uw ondergrond

De conditie van uw boeidelen bepalen de stappen die u moet zetten voor u met schilderen kan beginnen. Zo zijn er meerdere problemen die u tegen kunt komen die eerst opgelost moeten worden. De meest voorkomende situaties hebben we voor u op een rijtje gezet.

Vuil en vettigheid
Vuil en vet kan ervoor zorgen dat de verflaag zal onthechten. Als u gaat schilderen op een bestaande ondergrond, dan is deze vrijwel altijd vuil of vettig, al is dit niet altijd direct te zien. Om de nieuwe verflaag goed te laten hechten, is het belangrijk de ondergrond eerst te reinigen. Vuil en vet kunt u gemakkelijk verwijderen met Universol of Progold Allesreiniger.

Algen en schimmels
Als u last heeft van aangroei van algen en schimmels dient u het overtollige deel eerst te verwijderen met behulp van een borstel of hogedrukreiniger. Vervolgens dient een middel als Progold Algvrij om de overige sporen van algen en schimmels te bestrijden. Het is belangrijk dit middel minimaal 18 uur in te laten werken voordat het grondig gewassen wordt met schoon water. Indien nodig deze behandeling herhalen.

Openstaande naden

-0-4 mm
Hoe klein deze naden ook lijken, ze zullen goed zichtbaar zijn in uw werk. om deze weg te werken is het aan te raden deze uit te krabben tot een naar van 4 bij 4 mm. Deze naad kan vervolgens geschilderd worden met een primer zoals Sigma S2U Primer. Na droging kan de openstaande dichtgekit worden met acrylaatkit.

-3-20 mm
Gebruik bij een naad van 3-20 mm Sigma Flexidur Repair 1, Progold Quick Repair om de naad te dichten.

-20 mm+
Grote naden (20mm en groter) vereisen per situatie een andere aanpak. Onze klantenservice helpt u graag met een specialistisch advies.

Spijkers en schroeven
Schroeven dienen ingedraaid te worden, en spijkers dienen dieper ingedreveld te worden tot 3 mm onder het oppervlak. Vervolgens kunt u na het gronden van het oppervlak de gaatjes dichten met een product zoals Sigma Flexidur WindowSeal of een soortgelijk product. Geroest bevestigingsmateriaal vervangen door roestvast materiaal.

Beschadigingen

-0-3 mm
Kleine gaten, 3 mm en kleiner, zijn makkelijk weg te werken met acryl plamuur. Na droging vul je de gaten nog een keer op. Strijk dan af in de tegengestelde richting.

-3-20 mm
Als er sprake is van grotere beschadigingen van uw boeidelen (3-20 mm) raden wij aan deze te repareren met een product zoals Sigma Flexidur Repair 1 of Progold Quick Repair. Het kan nodig zijn dat dit proces nog een keer herhaald moet worden, strijk de tweede keer dan af in de tegengestelde richting.

Vocht
Maak voor u gaat schilderen gebruik van een vochtmeter. Pas als het vochtpercentage onder de 18% ligt, kunt u beginnen met schilderen.

Houtrot
Houtrot herkent u aan zacht of verpulverd hout. Neem voor het juiste advies contact op met onze klantenservice.

Scherpe kanten
Voor een goede hechting dienen scherpe randen van het houtwerk op uw boeidelen afgerond te worden. Horizontale delen tot een radius van minimaal 5 mm en verticale delen tot een radius van minimaal 3 mm.

Verweerd hout
Zon en andere weerselementen kunnen ervoor zorgen dat uw boeidelen verweren. U kunt dit herkennen aan de vergrijsde kleur en vaak een vezelige structuur. Als dit bij u het geval is dient u de verweerde laag te verwijderen door deze bijvoorbeeld machinaal te schuren tot de gezonde houtlaag zichtbaar is. Impregneer vervolgens het hout met Sigmalife VS Acryl Satin.

Stap 2: De voorbereiding voor uw schilderklus

 1. maak gebruik van stucloper (of een stuk karton) ter bescherming voor de grond.
 2. Indien nodig kunt u de aangrenzende ondergronden afplakken. Kies het juiste afplakmateriaal voor de juiste toepassing, zie afplakken.
 3. Reinig de ondergrond met Universol of Progold Allesreiniger en een spons. Draag hierbij rubberen schoonmaakhandschoenen. Met schoon water en een spons grondig nawassen.
 4. Schuur de opgedroogde ondergrond met schuurpapier. Maak de ramen en kozijnen stofvrij.

Stap 3: De afwerking van uw schilderklus

 1. Indien nodig (onbehandelde en/of beschadigde delen) brengt u met een kwast en/of roller een primerlaag aan met Sigma S2U Allure Primer.
 2. Na droging van de primerlaag licht schuren en afstoffen. U vindt hier het juist schuurpapier.
 3. Breng met een kwast en/of roller een tweede primerlaag aan met Sigma S2U Allure Primer.
 4. Schilder na het opschuren en afstoffen van de grondlaag met een kwast en/of roller de boeidelen. Gebruik hiervoor Sigma S2U Allure Gloss.

Algemene tips

 • Probeer zoveel mogelijk deel voor deel te behandelen, om aanzetten te voorkomen.
 • Werk bij rabatwerk zoveel mogelijk plank voor plank, om aanzetten te voorkomen. Werkt u wat sneller? Dan kunt u natuurlijk ook 2 of 3 planken tegelijk aanpakken.
 • Schilder eerst de randen en naden met een kwast en rol daarna de grote vlakken met de roller.
 • Probeer vlakken van ongeveer 50 cm aan te houden en werk nat in nat.
 • Breng, indien nodig, op dezelfde wijze een tweede laag aan.
 • De juiste volgorde bij het aanbrengen van verf is:
  • Opzetten.
  • Verdelen.
  • Na rollen/strijken.
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Verf365.nl 9,1 / 10 - 1048 Reviews @ Kiyoh
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »