Stap 1: Controleer uw ondergrond 

Voordat u daadwerkelijk gaat beginnen met het schilderen, is het handig om eerst de ondergrond te controleren. Wanneer u dit doet kunt u verschillende situaties tegenkomen. De meest voorkomende zullen wij hieronder met u behandelen.

 

Vuil en vettig
Een bestaande ondergrond is vrijwel altijd vuil of vettig. Om de nieuwe verflaag goed te laten hechten, is het belangrijk de ondergrond eerst te reinigen. De verflaag kan anders onthechten. Vuil en vet kunt u gemakkelijk verwijderen met Universol of Progold Allesreiniger.

Algen en schimmels
Overmatige aangroei van algen en schimmels verwijdert u met een harde borstel of hogedrukreiniger. Progold Algvrij gebruikt u om de achtergebleven sporen van algen en schimmels te bestrijden. Laat dit minimaal 18 uur inwerken. Vervolgens grondig nawassen met schoon water en een spons of borstel. Indien nodig deze behandeling herhalen.

Openstaande naden
0-4 mm
Deze naden, hoe klein ook, zijn te zien in het eindresultaat. Een kleine naad kunt u het beste verder uitkrabben tot 4 bij 4 mm. Schilder de naad met Sigma S2U Primer. Na droging kan de openstaande naad gevuld worden met acrylaatkit.

3-20 mm
Wanneer de openstaande naad 3-20 mm groot is, dan kunt u deze repareren met Sigma Flexidur Repair 1 of Progold Quick Repair of een soortgelijk product.

20 mm+
Een naad van 20 mm of groter vereist een specialistische aanpak. Indien u hier een uitgebreid advies over wilt, neem dan alstublieft contact op met onze klantenservice

Spijkers en schroeven
Spijkers indrevelen en schroeven indraaien tot 3 mm onder het oppervlak. Gaatjes na de eerste grondlaag stoppen met  Sigma Flexidur WindowSeal of een soortgelijk product. Geroest bevestigingsmateriaal vervangen door roestvast materiaal.

Beschadigingen
0-3 mm
Gaten kleiner dan 3 mm kunt u egaliseren met acryl plamuur. Het is belangrijk deze gaatjes, na droging, een tweede keer op te vullen en af te strijken in de tegengestelde richting.

3-20 mm
Grote beschadigingen, van 3-20 mm, kunt u repareren met Sigma Flexidur Repair 1 of Progold Quick Repair of een soortgelijk product. Indien nodig vul de beschadiging, na droging, een tweede keer en strijk af in de tegengestelde richting.

 

Vocht
Als het vochtgehalte te hoog is, dan kan er niet geschilderd worden. Het advies is pas te schilderen bij een vochtpercentage lager dan 18%. Het vochtgehalte van de ondergrond kunt u meten met een vochtmeter.

Houtrot
Houtrot herkent u aan zacht of verpulverd hout. Neem voor het juiste advies contact op met onze klantenservice. 

Scherpe kanten
Scherpe kanten op houten elementen worden voor het beste resultaat afgerond. Horizontale delen tot een radius van minimaal 5mm en verticale delen tot een radius van minimaal 3 mm.

Verweerd hout
Verweerd hout kunt u herkennen aan de vergrijsde kleur. Het verweerde hout dient volledig verwijderd te worden. Dit kunt u het beste doen door machinaal te schuren tot aan het gezonde hout.
Impregneer het hout met Sigmalife VS Acryl Satin.

 

Kitvoeg glas
Als de verbinding tussen het hout en glas niet waterdicht is, kan er condens of water via de kitvoeg in de ondergrond komen. Dit komt de verflaag en het hout niet ten goede. Ook kan een kitvoeg hol of bol staan, waardoor water op de kitvoeg kan blijven staan. Deze kitvoegen kunt u verwijderen door ze schuin weg te snijden onder een hoek van 45 graden. Schilder de voeg eerst met Sigma S2U Primer. Maak het glas goed schoon en vul de voeg met ProGold Topseal U of een soortgelijk product. Indien u siliconenkit tegenkomt, is het belangrijk deze geheel te verwijderen. Siliconenkit is met geen enkele verf overschilderbaar.

 

Stap 2: De voorbereiding voor uw schilderklus

 

1. Leg stucloper (of een stuk karton) ter bescherming op de grond. 
2. Verwijder beslag (deurklink) of plak het geheel af. 
3. Indien nodig kunt u de aangrenzende ondergronden afplakken. Kies het juiste afplakmateriaal voor de juiste toepassing, zie afplakken
4. Reinig de ondergrond met Universol of Progold Allesreiniger en een spons. Draag hierbij rubberen schoonmaakhandschoenen. Met schoon water en een spons grondig nawassen. 
5. Schuur de opgedroogde ondergrond met schuurpapier
6. Maak de deur en het deurkozijn stofrvij.

 

Stap 3: De afwerking van uw schilderklus

 

1. Indien nodig (onbehandelde en/of beschadigde delen) brengt u met een kwast en/of roller een primerlaag aan met Sigma S2U Allure Primer
2. Na droging van de primerlaag licht opschuren en afstoffen. U vindt hier het juist schuurpapier
3. Breng met een kwast en/of roller een tweede primerlaag aan met Sigma S2U Allure Primer
4. Na droging van de primerlaag licht opschuren en afstoffen. U vindt hier het juist schuurpapier
5. Schilder met een kwast en/of roller het raam en kozijn. Gebruik hiervoor Sigma S2U Allure Gloss
6. Schilder het raam en kozijn door ‘rond te schilderen’. Ga uit van vlakken van ongeveer 50 cm en werk nat in nat.
7. Het juiste schilderadvies voor een deur hangt nauw samen met het type deur.

 

Een vlakke deur

1. Schilder eerst de boven-, onder- en zijkant van de deur.
2. Verdeel de deur in 3 verticale vlakken en werk elk vlak over de gehele hoogte af.
3. Breng op één vlak (een derde deel van de deur) verf aan.
4. Verdeel de verf over dit oppervlak.
5. Rol het gehele deel na in één beweging van onder naar boven.
6. Behandel het volgende vlak op dezelfde manier met een overlap van ongeveer 5cm.

 

Handige tips

Zet de deur met een wig een stukje open.

Schilder eerst de boven-, onder- en zijkant van de deur en daarna de rest.

Schilder bij een paneeldeur altijd eerst de panelen en daarna de omranding.

Bij een deur gebruikt u een kwast voor de kleine delen en een viltrol voor de grote delen.

De juiste volgorde bij het aanbrengen van verf is: Opzetten. Verdelen. Na rollen/strijken.


Al meer dan 100 jaar ervaring
  • Snelle
    levering
  • Veilig en
    betrouwbaar
  • Uw verfspecialist
  • Meer dan 100 jaar
    ervaring
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »