Terug

Jouw vertrouwde webshop wordt nog beter - Klik hier

Hoe schilder ik mijn deur en mijn deurkozijn buiten?

Stap 1: Controleer uw ondergrond

Voordat u start met uw schilderproject raden wij aan de deur en het kozijn eerst te inspecteren op mogelijke problemen. Er zijn verschillende situaties die u kunt tegenkomen, graag bespreken wij de meest voorkomende problemen van een oppervlak.


Algen en schimmels
Algen en schimmels zult u eerst moeten verwijderen voordat u begint met schilderen. hiervoor kunt u gebruik maken van een harde borstel of een hogedrukreiniger. Progold Algvrij gebruikt u om de achtergebleven sporen van algen en schimmels te bestrijden. Dit product heeft minimaal 18 uur nodig om zijn werk goed te kunnen doen. Spoel vervolgens grondig af met schoon water en een spons of borstel. Indien nodig deze behandeling herhalen.

Vuil en vettig
Vuil en vet zorgt ervoor dat de nieuwe verflaag slecht zal hechten. Op een bestaande ondergrond is vrijwel altijd vuil of vet aanwezig. Was uw ondergrond dan ook altijd grondig voor u begint met schilderen. Vuil en vet kunt u gemakkelijk verwijderen met Universol of Progold Allesreiniger.

Openstaande naden
-0-4 mm
Dit zijn erg kleine naden, maar toch zult u ze terug zien in het eindresultaat. Als u zulke naden heeft in uw deur of deurkozijn kunt u deze het beste verder uitkrabben tot 4 bij 4 mm. Geef de naad vervolgens een grondlaag met bijvoorbeeld de Sigma S2U Primer. Na droging vult u de naad met acrylaatkit.

-3-20 mm

Een naad van 3-20 mm groot kunt u repareren met Sigma Flexidur Repair 1, Progold Quick Repair of een soortgelijk product.

-20 mm+

Een naad van 20 mm of groter vereist een specialistische aanpak. Indien u wilt weten hoe u dit verhelpt in uw situatie kunt u het beste terecht bij onze klantenservice.

Spijkers en schroeven
Aanwezige spijkers en schroeven dienen weggewerkt te worden tot 3 mm onder het oppervlak. U zult de gaatjes die hierna overblijven moeten stoppen met bijvoorbeeld Sigma Flexidur WindowSeal. Als het bevestigingsmateriaal verroest is kunt u deze het beste vervangen door roestvast materiaal.

Beschadigingen

-0-3 mm
Gaten kleiner dan 3 mm in uw deur of kozijn kunt u egaliseren met acryl plamuur. Het is belangrijk deze gaatjes, na droging, een tweede keer op te vullen en af te strijken in de tegengestelde richting.

-3-20 mm
Gaten ter grootte van 3-20 mm dienen gerepareerd te worden met Sigma Flexidur Repair 1, Progold Quick Repair of een soortgelijk product. Het zou kunnen zijn dat u dit na droging een keer moet herhalen. Strijk dan af in de tegengestelde richting voor het mooiste resultaat.


Vocht

Als het vochtgehalte te hoog is, is het niet raadzaam te beginnen met schilderen. pas als het vochtpercentage onder de 18% is raden wij u aan te gaan schilderen. Om het vochtgehalte van de ondergrond te achterhalen kunt u gebruik maken van een vochtmeter.


Houtrot

Als hout aan het rotten is wordt het zachter en verpulvert het makkelijk. Voor de juiste oplossing in uw situatie kunt u het beste contact opnemen met onze klantenservice.


Scherpe kanten

Voor het beste resultaat worden scherpe kanten op houten onderdelen afgerond. Horizontale elementen tot een radius van minimaal 5 mm en verticale delen tot een radius van minimaal 3 mm.


Verweerd hout

Verweerd hout kunt u herkennen aan de vergrijsde kleur en een vezelige structuur. Voor u dit hout gaat schilderen dient het eerst geschuurd te worden tot het verweerde hout verwijderd is. Impregneer het hout vervolgens met een product zoals Sigmalife VS Acryl Satin.


Kitvoeg glas

Wij zien wel eens gevallen waar de verbinding tussen het hout en glas in een deur niet waterdicht is. Dit geeft mogelijkheid voor vocht om in de ondergrond te komen. Hierdoor zal de verflaag niet lang meegaan. Ook kan een kitvoeg hol of bol staan, waardoor water op de kitvoeg kan blijven staan. Om dit te verhelpen kunt u de bestaande kitvoegen wegsnijden onder een hoek van 45 graden. Behandel de voeg vervolgens eerst met Sigma S2U Primer. Maak het glas goed schoon en vul de voeg met ProGold Topseal U of een soortgelijk product. Als er gebruik gemaakt is van siliconenkit dient deze compleet verwijderd te worden. Siliconenkit is namelijk niet overschilderbaar.

Stap 2: De voorbereiding voor uw schilderklus

 1. Bedek de vloer met stucloper of een stuk karton.
 2. Verwijder het beslag van de deur, of plak alles goed af.
 3. eventueel kunt u aangrenzende ondergronden afplakken. Kies hiervoor het juiste afplakmateriaal voor de juiste toepassing, zie afplakken.
 4. Maak de deur en het kozijn goed schoon met Universol of Progold Allesreiniger en een spons. Draag hierbij rubberen schoonmaakhandschoenen. Met schoon water en een spons grondig nawassen.
 5. Schuur de opgedroogde ondergrond met schuurpapier.
 6. Maak de deur en het deurkozijn stofvrij.

Stap 3: De afwerking van uw schilderklus

 1. Bij onbehandelde en/of beschadigde delen brengt u eerst met een kwast en/of roller een primerlaag aan met Sigma S2U Allure Primer.
 2. Schuur het oppervlak na droging van de primerlaag licht stof het goed af. U vindt hier het juist schuurpapier. Herhaal stap 1 & 2 vervolgens
 3. Schilder met een kwast en/of roller de deur en kozijn. Gebruik hiervoor Sigma S2U Allure Gloss.
 4. Schilder de deur en kozijn door ‘rond te schilderen’. Ga uit van vlakken van ongeveer 50 cm en werk nat in nat.
 5. Het juiste schilderadvies voor een deur hangt nauw samen met het type deur.


Een vlakke deur

 1. Schilder eerst de boven-, onder- en zijkant van de deur.
 2. Verdeel de deur in 3 verticale vlakken en werk elk vlak over de gehele hoogte af.
 3. Breng op één vlak (een derde deel van de deur) verf aan.
 4. Verdeel de verf over dit oppervlak.
 5. Rol het gehele deel na in één beweging van onder naar boven.
 6. Behandel het volgende vlak op dezelfde manier met een overlap van ongeveer 5 cm.


Handige tips

 • Zet de deur met een wig een stukje open.
 • Schilder eerst de boven-, onder- en zijkant van de deur en daarna de rest.
 • Schilder bij een paneeldeur altijd eerst de panelen en daarna de omranding.
 • Bij een deur gebruikt u een kwast voor de kleine delen en een viltrol voor de grote delen.

De juiste volgorde bij het aanbrengen van verf is: Opzetten. Verdelen. Na rollen/strijken.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Verf365.nl 9,1 / 10 - 1048 Reviews @ Kiyoh
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »