Terug

Jouw vertrouwde webshop wordt nog beter - Klik hier

Hoe schilder ik mijn raam en kozijn buiten

Stap 1: Controleer uw ondergrond

Voordat u van start gaat met het schilderen van uw kozijnen, raden wij u aan de ondergrond eerst goed te controleren op elementen die u in de weg kunnen gaan zitten. Er zijn verschillende situaties die er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat de verf geen goede hechting heeft. De meest voorkomende problemen zullen wij hieronder met u behandelen.

Vuil en vettig
Als u een bestaande ondergrond gaat schilderen is het belangrijk dat deze eerst goed schoongemaakt wordt. Er is namelijk altijd wel wat vuil en vocht aanwezig op een bestaande ondergrond, en dit zal ervoor zorgen dat de verflaag niet goed kan hechten. Vuil en vet kunt u gemakkelijk verwijderen met Universol of Progold Allesreiniger.

Algen en schimmels
Als er algen en schimmels aanwezig zijn op het houtwerk dient u deze te verwijderen met een harde borstel of een hogedrukreiniger. Vervolgens kunt u Progold Algvrij gebruiken om achtergebleven sporen van algen en schimmels te verwijderen. Voor een beste werking laat u dit product minimaal 18 uur inwerken, waarna u dit grondig wast met schoon water en een spons of borstel. Indien nodig deze behandeling herhalen.

Openstaande naden
0-4 mm
Kleine naden zult u terugzien in het eindresultaat. Om deze weg te werken is kunt u deze het beste uitkrabben tot een naad van 4 bij 4 mm en deze naderhand te schilderen met een grondverf zoals Sigma S2U Primer. Na droging kan de openstaande naad gevuld worden met acrylaatkit.

3-20 mm
Wanneer de openstaande naad 3-20 mm groot is, dan kunt u deze repareren met Sigma Flexidur Repair 1 of Progold Quick Repair of een soortgelijk product.

20 mm+
Als er een naad van 20 mm of groter in uw houtwerk zit, vereist dit een specialistische reparatie. Onze klantenservice staat voor u klaar indien u hier advies over wilt.

Spijkers en schroeven
Als er spijkers of schroeven in het hout zitten dient u deze tot 3 mm onder het oppervlak te werken. Deze gaatjes kunt u vervolgens stoppen met een product zoals Sigma Flexidur WindowSeal. Als het bevestigingsmateriaal verroest is dient deze vervangen te worden.

Beschadigingen
0-3 mm
Gaten kleiner dan 3 mm kunt u egaliseren met acryl plamuur. Het is belangrijk deze gaatjes, na droging, een tweede keer op te vullen en af te strijken in de tegengestelde richting.

3-20 mm
Als er beschadigingen van 3-20 mm in het hout zitten kunt u dit oplossen door deze op te vullen met een product zoals Sigma Flexidur Repair 1 of Progold Quick Repair of een soortgelijk product. Indien nodig kunt u de beschadigingen na droging een tweede keer opvullen. Strijk dan af in de tegengestelde richting.


Vocht
U kunt niet beginnen met schilderen als het vochtgehalte te hoog is. Wij adviseren u pas te beginnen bij een vochtpercentage onder de 18%. Het vochtgehalte van de ondergrond kunt u meten met een vochtmeter.

Houtrot
Als het hout zacht of verpulverd is dan is er vaak sprake van houtrot. Neem voor het juiste advies contact op met onze klantenservice.

Scherpe kanten
Scherpe kanten op houten elementen worden voor het beste resultaat afgerond. Horizontale delen tot een radius van minimaal 5 mm en verticale delen tot een radius van minimaal 3 mm.

Verweerd hout
Als hout niet, of onvoldoende beschermd is, kan dit gaan verweren. Hout dat verweerd is kunt u herkennen aan de grijze kleur, en de vezelige textuur. Mocht u dit willen gaan schilderen dient de verweerde hout laag eerst verwijderd te worden door het te schuren. Als de gezonde houtlaag weer zichtbaar is kunt u verder gaan met uw schilderwerk. Impregneer het hout goed met Sigmalife VS Acryl Satin.

Kitvoeg glas
Als de verbinding tussen het hout en glas niet waterdicht is, kan er condens of water via de kitvoeg in de ondergrond komen. Dit komt de verflaag en het hout niet ten goede. Ook kan een kitvoeg hol of bol staan, waardoor water op de kitvoeg kan blijven staan. Deze kitvoegen kunt u verwijderen door ze schuin weg te snijden onder een hoek van 45 graden. Schilder de voeg eerst met Sigma S2U Primer. Maak het glas goed schoon en vul de voeg met ProGold Topseal U of een soortgelijk product. Indien u siliconenkit tegenkomt, is het belangrijk deze geheel te verwijderen. Siliconenkit is met geen enkele verf overschilderbaar.

Stap 2: De voorbereiding voor uw schilderklus

  1. Bescherm de vloer met stucloper (of een stuk karton).
  2. Verwijder aanwezig deurbeslag of plak het geheel af.
  3. Indien nodig kunt u de aangrenzende ondergronden afplakken. Kies het juiste afplakmateriaal voor de juiste toepassing, zie afplakken.
  4. Zorg ervoor dat u de ondergrond grondig reinigt met Universol of Progold Allesreiniger en een spons. Draag hierbij rubberen schoonmaakhandschoenen. vervolgens dient u de ondergrond goed na te wassen met schoon water.
  5. Als de ondergrond goed droog is dient deze geschuurd te worden schuurpapier. Maak de ramen en kozijnen stofvrij.

Stap 3: De afwerking van uw schilderklus

  1. Indien nodig (onbehandelde en/of beschadigde delen) brengt u met een kwast en/of roller een primerlaag aan met Sigma S2U Allure Primer.
  2. Na droging van de primerlaag licht opschuren en afstoffen. U vindt hier het juist schuurpapier.
  3. Breng met een kwast en/of roller een tweede primerlaag aan met Sigma S2U Allure Primer.
  4. Na droging van de primerlaag licht opschuren en afstoffen. U vindt hier het juist schuurpapier.
  5. Schilder met een kwast en/of roller het raam en kozijn. Gebruik hiervoor Sigma S2U Allure Gloss.

Schilder het raam en kozijn door ‘rond te schilderen’. Ga uit van vlakken van ongeveer 50 cm en werk nat in nat.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Verf365.nl 9,1 / 10 - 1048 Reviews @ Kiyoh
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »