Terug

Jouw vertrouwde webshop wordt nog beter - Klik hier

Hoe schilder ik mijn tuinhuis of schutting

Stap 1: Controleer uw ondergrond

Voordat u daadwerkelijk gaat beginnen met het verven van uw tuinhuis of schutting, is het handig om eerst de ondergrond te controleren. Wanneer u dit doet kunt u verschillende situaties tegenkomen. De meest voorkomende zullen wij hieronder voor u behandelen

Soort ondergrond
Bepaal eerst met welk product de ondergrond van de schutting of tuinhuis behandeld is: was, vernis of olie. Is uw ondergrond met een vernis afgewerkt? Dan kunt u deze gewoon dekkend schilderen. Als uw ondergrond behandeld is met olie of was, dan is het alleen mogelijk om deze met olie of was te bewerken. Deze ondergrond kunt u dus niet schilderen. Twijfelt u aan de ondergrond? U controleert dit gemakkelijk met een doekje met terpentine. De was/olie lost op en een lak/vernis niet. Ook al lijkt de was/olie op uw ondergrond opgelost, u kunt niet dekkend schilderen.

Vuil en vettig
Een bestaande ondergrond is vrijwel altijd vuil of vettig. Om de nieuwe verflaag goed te laten hechten, is het belangrijk de ondergrond eerst te reinigen. De verflaag kan anders onthechten. Vuil en vet kunt u gemakkelijk verwijderen van uw tuinhuis of schutting met Universol of Progold Allesreiniger.

Algen en schimmels
Overmatige aangroei van algen en schimmels verwijdert u met een harde borstel of hogedrukreiniger. Progold Algvrij gebruikt u om de achtergebleven sporen van algen en schimmels te bestrijden. Laat dit minimaal 18 uur inwerken. Vervolgens grondig nawassen met schoon water en een spons of borstel. Indien nodig deze behandeling herhalen.

Openstaande naden
0-4 mm
Deze naden, hoe klein ook, zijn te zien in het eindresultaat. Een kleine naad kunt u het beste verder uitkrabben tot 4 bij 4 mm. Schilder de naad met Sigma Torno Primer. Na droging kan de openstaande naad gevuld worden met acrylaatkit.

3-20 mm
Wanneer de openstaande naad 3-20 mm groot is, dan kunt u deze repareren met Sigma Flexidur Repair 1 of Progold Quick Repair of een soortgelijk product.

20 mm+
Een naad van 20 mm of groter vereist een specialistische aanpak. Indien u hier een uitgebreid advies over wilt, neem dan alstublieft contact op met onze klantenservice.


Spijkers en schroeven
Spijkers indrevelen en schroeven indraaien tot 3 mm onder het oppervlak. Gaatjes na de eerste grondlaag stoppen met  Sigma Flexidur WindowSeal of een soortgelijk product. Geroest bevestigingsmateriaal vervangen door roestvast materiaal.


Beschadigingen
0-3 mm
Gaten kleiner dan 3 mm kunt u egaliseren met acryl plamuur. Het is belangrijk deze gaatjes, na droging, een tweede keer op te vullen en af te strijken in de tegengestelde richting.

3-20 mm
Grote beschadigingen, van 3-20 mm, kunt u repareren met Sigma Flexidur Repair 1, Progold Quick Repair of een soortgelijk product. Indien nodig vul de beschadiging, na droging, een tweede keer en strijk af in de tegengestelde richting.


Vocht
Als het vochtgehalte te hoog is, dan kan er niet geschilderd worden. Het advies is pas te schilderen bij een vochtpercentage lager dan 18%. Het vochtgehalte van de ondergrond kunt u meten met een vochtmeter.


Houtrot
Houtrot herkent u aan zacht of verpulverd hout. Neem voor het juiste advies contact op met onze klantenservice.


Scherpe kanten
Scherpe kanten op houten elementen worden voor het beste resultaat afgerond. Horizontale delen tot een radius van minimaal 5 mm en verticale delen tot een radius van minimaal 3 mm.


Verweerd hout

Verweerd hout kunt u herkennen aan de vergrijsde kleur. Het verweerde hout dient volledig verwijderd te worden. Dit kunt u het beste doen door machinaal te schuren tot aan het gezonde hout.
Impregneer het hout met Sigmalife VS Acryl Satin.


Loszittende verf
Natuurlijk gaat u voor een strak resultaat. Verflagen die onvoldoende hechten, gebarsten, gebladderd of anderszins ondeugdelijk zijn kunt u het beste verwijderen. Dit doet u met een driehoekschraper of door  machinaal op te schuren. De delen die door beschadiging of onthechting kaal zijn geworden, opschuren met korrel P120-P150. Werk de kale delen bij met Sigma Torno Primer.


Kitvoeg glas

Als de verbinding tussen het hout en glas van uw tuinhuis niet waterdicht is, kan er condens of water via de kitvoeg in de ondergrond komen. Dit komt de verflaag en het hout niet ten goede. Ook kan een kitvoeg hol of bol staan, waardoor water op de kitvoeg kan blijven staan. Deze kitvoegen kunt u verwijderen door ze schuin weg te snijden onder een hoek van 45 graden. Schilder de voeg eerst met Sigma Torno Primer. Maak het glas goed schoon en vul de voeg met ProGold Topseal U of een soortgelijk product. Indien u siliconenkit tegenkomt, is het belangrijk deze geheel te verwijderen. Siliconenkit is met geen enkele verf overschilderbaar.

Stap 2: De voorbereiding voor uw schilderklus

Leg stucloper (of een stuk karton) ter bescherming op de grond.

 1. Verwijder beslag (raam- of deurklink) of plak het geheel af.
 2. Indien nodig kunt u de aangrenzende ondergronden afplakken. Kies het juiste afplakmateriaal voor de juiste toepassing, zie afplakken.
 3. Reinig de ondergrond met Universol of Progold Allesreiniger en een spons. Draag hierbij rubberen schoonmaakhandschoenen. Met schoon water en een spons grondig nawassen.
 4. Schuur de opgedroogde ondergrond. Vernis in goede staat schuurt u met schuurpapier. Vernis in slechte staat verwijdert u door de bestaande lagen, bij voorkeur, machinaal te schuren tot er geen glansverschillen meer zichtbaar zijn. Of afbijten en daarna schuren. De juiste korrel is afhankelijk van de staat van de ondergrond.
 5. Maak de schutting of het tuinhuis stofvrij.

Stap 3: De afwerking van uw schilderklus

Transparante afwerking

 1. Indien nodig (onbehandelde en/of beschadigde delen) brengt u met een kwast en/of roller een primerlaag aan met Sigmalife VS Acryl Satin.
 2. Na droging van de primerlaag licht opschuren en afstoffen.
 3. Breng met een kwast en/of roller een tweede primerlaag aan met Sigmalife DS Acryl Satin
 4. Na droging van de primerlaag licht opschuren en afstoffen.
 5. Schilder daarna met een kwast en/of roller het tuinhuis of schutting. Gebruik hiervoor Sigmalife DS Acryl Satin


Dekkende afwerking

 1. Indien nodig (onbehandelde en/of beschadigde delen) brengt u met een kwast en/of roller een primerlaag aan met  Sigma Torno Primer.
 2. Na droging licht opschuren en afstoffen.
 3. Breng met een kwast en/of roller een tweede primerlaag aan met Sigma Torno Primer.
 4. Na droging licht opschuren en afstoffen.
 5. Schilder daarna met een kwast en/of roller het tuinhuis of schutting. Gebruik hiervoor Sigma Torno Semi-Gloss of de Sigma Torno Satin


Alternatieve oplossing:

 1. Indien nodig (onbehandelde en/of beschadigde delen) brengt u met een kwast en/of roller een primerlaag aan met  Sigmalife VS Acryl Satin.
 2. Na droging licht opschuren en afstoffen.
 3. Breng met een kwast en/of roller een tweede primerlaag aan met Lucite Wetterschutz
 4. Na droging licht opschuren en afstoffen.
 5. Schilder daarna met een kwast en/of roller het tuinhuis of schutting. Gebruik hiervoor Lucite Wetterschutz
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Verf365.nl 9,1 / 10 - 1048 Reviews @ Kiyoh
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »