Terug

Jouw vertrouwde webshop wordt nog beter - Klik hier

Houtolie (8)

Houtolie

Houtolie

Het klimaat in Nederland kan best veeleisend zijn voor producten gemaakt van hout, vooral als deze buiten staan. Erg natte winters met daartegenover droge en warme zomers zullen uw houtwerken snel laten verweren, rotten of uitdrogen. Gelukkig kun je veel van deze problemen voorkomen door het hout te behandelen met houtolie. Maar waar gebruik je deze olie exact voor? En waarom zijn er zoveel verschillende soorten houtolie te koop? Wij bieden u graag een uitleg.

 

Waar gebruik je houtolie voor?

Houtolie zal uw schutting, vlonder, tuinhuisje of ander houtwerk beschermen tegen de invloeden van zon, droogte en water. Dit product is in principe een soort van voeding voor het hout die door de vezels van het hout opgenomen wordt. Doordat deze vezels al gevuld zijn met deze houtolie is er geen ruimte meer voor water om het hout te penetreren, wat rot voorkomt. Sommige houtolie soorten zoals lijnolie  zullen vervolgens ook uitharden. Dit proces wordt ook wel polymerisatie genoemd. Hierdoor is het houtoppervlak extra beschermd tegen krassen en stoten.

Ook heeft houtolie een esthetisch aspect. een verse olielaag op hout ziet er vaak gewoon erg mooi uit. Zo kan je het hout project waar je hard aan hebt gewerkt extra mooi uit het oog laten springen.

 

Verschillende soorten houtolie

Er zijn veel verschillende soorten houtolie en soms is het lastig om te weten welke je exact nodig hebt. Het verschil zit hem in een aantal factoren.

  • - De ene soort houtolie geeft bijvoorbeeld net wat meer kleur mee dan de ander
  • - Sommige soorten houtolie polymeriseren (harden uit)
  • - De ene soort olie dringt dieper door dan de ander
  • - Sommige oliën zijn speciaal gemaakt voor een type hout

Mocht u er nou niet uitkomen welke houtolie het beste geschikt is voor uw project dan helpen onze specialisten u graag in de juiste richting. Neem hiervoor contact op met onze klantenservice via mail, telefoon of WhatsApp.

 

Tips voor het aanbrengen van houtolie

Voordat u begint met het toepassen van de houtolie op uw houtwerk zult u deze eerst grondig moeten schuren en vervolgens stofvrij te maken met een vochtige lap. Breng vervolgens een dunne laag olie aan op het hout die je 30 minuten in laat trekken.

Na 30 minuten kan je het hout afnemen met een pluisvrije vochtige lap. Laat deze lap vervolgens gespreid drogen. Door chemische processen zoals het uitharden van de olie kan er warmte vrijkomen (dit wordt ook wel broeien genoemd) waardoor in sommige gevallen de lap kan ontbranden. Wees dus altijd voorzichtig met het laten drogen van je lappen.

Na deze eerste laag kun je deze stappen de volgende dag eventueel herhalen totdat het hout geen olie meer opneemt. Wanneer dit het het geval is zal het hout volledig verzadigd zijn met olie waardoor andere stoffen zoals vuil en vocht het hout niet meer kunnen binnendringen.

Let wel op: Hout is een natuurproduct en het is soms onvoorspelbaar hoe het exact reageert op een afwerkingsproduct. Zo kan het ene stuk hout van dezelfde soort de houtolie net wat ander opnemen dan het andere stuk hout waardoor er variatie kan zijn in donkerheid van de kleur. Maar om eerlijk te zijn is dit juist het mooie aan natuurproducten zoals hout.

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Verf365.nl 9,1 / 10 - 1048 Reviews @ Kiyoh
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »