Terug

Hoe kies je kleur?

Een nieuwe kleur maakt vaak al een wereld van verschil in of buiten je huis. Maar daarbij is het wel heel belangrijk dat u de juist keuze maakt. Want een verkeerde kleur kan helemaal verkeerd uitpakken. Wij weten hoe moeilijk dit kan zijn en daarom willen we u graag helpen!

Laten we beginnen met de buitenkant van uw huis. Kijk om te beginnen naar de stijl van uw woning, iedere woning heeft namelijk haar eigen karakter. Als u een kleur kiest in die stijl, past dat het beste. Vergeet ook niet om, mocht u die hebben, naar de buren te kijken. Welke kleuren gebruiken zij voor de ramen, deuren en daklijsten? Hou ook rekening met het totale aanzicht en laat dat ook meewegen in uw keuze. Dan de tuin, ook een belangrijk aspect. Welke kleuren hebben uw tuinmeubelen? Is uw tuin juist heel kleurrijk of heel sober? En als laatste nog de invloed van de rest van de gevel, waaronder de bakstenen en dakpannen. Dat heeft erg veel invloed op de kleuren van kozijnen en deuren.

Als u aan de hand van bovengenoemde keuze aspecten een aantal kleuren in uw hoofd heeft, gaat u verder denken. Denk er bijvoorbeeld aan dat licht iedere dag en elk seizoen anders is. Als u voor koel wit gaat kan dit op het ene moment mooi uitpakken, maar als er felle zon op schijnt doet dit bijna pijn aan de ogen. Dan kunt u ervoor kiezen om een net wat grijzere tint te nemen.

Dan het optische deel. Als u donkere buiten muren heeft dan lijken de ramen groter als u de kozijnen in een lichte kleur schildert, donkere kozijnen laten het raam juist kleiner lijken. En om even verder te gaan over de keuze donkere of lichte kleuren: lichte kleuren gaan ook nog een langer mee dan donkere kleuren! Dit komt omdat donkere kleuren meer warmte opnemen dan lichte kleuren. Hierdoor gaat donkere verf op hout sneller scheuren en bladderen dan lichte verf.

K7 RAL Kleurenwaaier

Als u dan uiteindelijk alles op een rijtje heeft gezet en echt wilt gaan kiezen, maak dan gebruik van hulpmiddelen. En dan met name kleurenwaaiers of kleurstaaltjes. Wij adviseren u om niet via een beeldscherm een kleur te kiezen. Dezelfde kleur is namelijk op elk beeldscherm anders en dus niet betrouwbaar. Het enige wat u kunt doen is checken of het bij een bepaalde kleurcode om blauw gaat en niet om rood.

Als u uit eindelijk uw keuze heeft gemaakt, schrijf dan de kleuren die zijn gebruikt op. Dit is handig voor eventueel later onderhoud. Er zijn tienduizenden kleuren, met allemaal een eigen code. Dus opschrijven kan u veel tijd besparen bij volgend onderhoud!

We gaan nu over naar kleur kiezen binnenshuis. We beginnen met de muren. Kijk voor je gaat beginnen goed naar de ruimte die u wilt gaan schilderen. Met kleur kan je vorm geven aan een ruimte. Wil je de ruimte juist groot laten lijken of juist knus en een klein hoekje creëren? Kleur vormt een ruimte en kan vlakken benadrukken.

Als eerst de hoogte van de ruimte, wilt u de ruimte juist hoog laten lijken of juist wat lager. Als u kiest voor een donker plafond zal dit de kamer lager laten lijken, het geeft daardoor gelijk een intiemer effect. Is dit juist niet wat u zoekt? Dan is een lichte kleur een goede keuze, dit creëert ruimte.
Als u de muren in dezelfde (lichte) kleur schildert als het plafond lijkt de ruimte nog ruimer omdat je geen scheidingslijnen ziet.
Wanneer u begint aan een langwerpige of smalle kamer, die u iets vierkanter wil laten lijken. Kies er dan voor om de korte muren een paar tinten donkerder te schilderen dan de lange muren. Dit laat de ruimte wat vierkanter lijken.
Dan als laatst kunt u spelen met patronen op de muur. Met verticale lijnen lijkt uw kamer vrij smal, terwijl horizontale lijnen de kamer juist meer lengte geven.

Goed nu weet je wat je ongeveer kan met een ruimte en welke muren je daadwerkelijk gaat schilderen. Maar dan is de moeilijkste beslissing nog niet genomen, namelijk: in welke kleur? Er zijn zoveel verschillende tinten en varianten. Maar het beste is om bij de basis te beginnen. Weet u al wat een bepaalde kleur met de ruimte doet? Spelen met de tint kan altijd nog, maar hier een paar voorbeelden wat een kleur met uw ruimte kan doen.

Wit

Zoals al eerder besproken maken lichte kleuren de kamer ruimer, dus zo ook bij wit. Het weerkaatst het licht waardoor de ruimte groter lijkt. Maar het kan daarnaast ook een saai aanzicht geven. Combineer daarom met andere kleuren.

Grijs

Grijs is over het algemeen een erg veilige kleur om te kiezen en gaat daarnaast goed samen met andere neutrale kleuren. Mits het een lichte grijs tint is, laat ook grijs de ruimte groter lijken en zorgt de kleur voor kalmte.

Zwart

Zwart is erg lastig. Het kan je ruimte er heel strak en elegant uit laten zien, maar dan moet je het wel goed gebruiken. Zwart absorbeert namelijk het licht waardoor je ruimte heel erg donker kan lijken. Als je dus een grote muur zwart wilt gaan verven kan je beter zoeken tussen de donkere grijs en antraciet tinten.

Blauw

Blauw staat bekend als een kleur die koelte uitstraalt en rust creëert. Denk bijvoorbeeld aan een mooie strakke blauwe lucht. Heb je een kamer op het zuiden? Dus veel warm daglicht? Dan kan blauw een mooi contrast vormen.

Groen

Naast blauw zorgt ook groen voor rust en laat je aan de natuur denken. De kleur groen staat voor leven. Kleine groene accenten doen het vaak goed in het interieur. Maar ook een volledig groene muur kan een rustgevend en fris effect geven.

Geel

Gele accenten in het interieur brengen de zon in huis. Mensen met een depressie wordt vaak door therapeuten aangeraden gele accenten in het interieur te gebruiken. Geel geeft een warme en vriendelijke aanblik, maar kan voor sommige mensen ook te zoet overkomen. Gebruik hiervoor geel in combinatie met donkere kleuren voor een mooi evenwicht.

Rood

Rood is een kleur met twee uitersten. Het is de kleur van passie en liefde, maar ook de kleur van bloed en agressie. Het kan je dus verwarmen maar ook verontrusten. Wees dus voorzichtig met het toepassen van rood in een ruimte, het valt namelijk erg op en kan zo al snel te veel van het goede zijn.

Als u dan uiteindelijk alles op een rijtje heeft gezet en echt wilt gaan kiezen, maak dan gebruik van hulpmiddelen. En dan met name kleurenwaaiers of kleurstaaltjes. Wij adviseren u om niet via een beeldscherm een kleur te kiezen. Dezelfde kleur is namelijk op elk beeldscherm anders en dus niet betrouwbaar. Het enige wat u kunt doen is checken of het bij een bepaalde kleurcode om blauw gaat en niet om rood.

Als u uit eindelijk uw keuze heeft gemaakt, schrijf dan de kleuren die zijn gebruikt op. Dit is handig voor eventueel later onderhoud. Er zijn tienduizenden kleuren, met allemaal een eigen code. Dus opschrijven kan u veel tijd besparen bij volgend onderhoud!

Als u een kleur voor de muur heeft gekozen is het als de kozijnen, deurposten en deuren ook een beetje passen binnen uw idee. Als u voor een veilige oplossing wilt gaan kunt u kiezen voor een tint uit wit. Denk bijvoorbeeld aan RAL9010 of RAL9001. Dit is veilig en past eigenlijk bij elke kleur op de muur. Dit betekent dus dat mocht u de muren het volgende jaar toch een andere kleur willen geven, de kozijnen, deurposten en deuren niet ook bijgewerkt hoeven worden met een andere kleur.

Dit was in grote lijnen het stappen plan voor kleur kiezen binnen en buiten, mocht u toch nog vragen hebben? Neem dan contact met ons op via 078-2600003. Heeft u nog geen kleurenwaaier? Dan kunt u gemakkelijk bij ons een kleurenwaaier bestellen!

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Verf365.nl 9,1 / 10 - 1048 Reviews @ Kiyoh
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »